Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2014 19:16 - Масова демонстрация на Комунистическата младеж на Гърция срещу нископлатената работа и свръхексплоатацията
Автор: komunisticheski Категория: Политика   
Прочетен: 2271 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 06.02.2014 19:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

В края на миналата седмица в центъра на Атина се състоя масова демонстрация, организирана от районната организация на Комунистическата младеж на Гърция (КНГ) в Атика, в знак на протест срещу предложенията за свръхексплоатация над младежта, издигнати от консултативния орган на правителството – Центъра за планиране и икономически изследвания. Центърът предлага да се премахне минималната работна заплата за младежите (лица на възраст до 29 години) за една година, от момента на тяхното постъпване на работа, за да може така да се даде стимул на предприятията в борбата с безработицата.
  Демонстрацията стана отговор на заявлението на министър-председателя за разкриването на 440 000 нови работни места в рамките на програмата за свръхексплоатация и нископлатена работа.

Митингът в Атина започна на площад Омония и завърши със шествие до Министерството на труда и сградата на Центъра за планиране и икономически изследвания. Заставайки пред митинга, Петрос Маркомихалис – секретар на Съвета на КМГ в Атика, каза: „Какво ни предлагат? И всичко това, разбира се, се прави заради „развитието“. Младите хора на възраст до 29 години в течение на година ще бъдат включени в различни програми за борба с бедността и безработицата без а им се предоставя минималната работна заплата. Т. е. те няма да могат да си платят нито билета за транспорт, нито да им останат пари за парче хляб.

Тези предложения са продължението на предишните решения, които вече се реализират и които са подготвили почвата за какво? Какви са тези предложения? Трудов договор за един ден, за един месец, започване на работа с някакъв „изпитателен срок“, програми „за привличане на младежта към работа“, закон за диференциация на работната заплата на трудещите се на възраст до 25 години и над 25 години.

Приемат се мерки, които като че ли са призвани да се борят с младежката безработица, да облекчат излизането на младежта на пазара на труда. Но всъщност безработицата, особено сред младежта, не само не се е намалила, а значително се увеличи. Официалната безработица достигна 27,8%, а нивото на безработицата сред младежите до 25 години се увеличи до 59%…

В същото време министър-председателят Самарас обяви вчера (30.01.2014 г.) за предоставяне на „възможности за трудоустрояване“ на 440 000 граждани. Обърнете внимание, беше обявено не за предоставяне на работни места, а за „възможности за трудоустрояване“. „Възможности за трудоустрояване“, а не за стабилна работа. А голяма част от обявените мерки – това са стари програми, които ни се представят като нови, за да може да се увеличи тяхната бройка!“ – отбеляза П. Макромихалис. „Трудещата се младеж, младите безработни, студентите от техникумите и университетите, учащите се трябва да дадат организиран отпор на опитите на правителството, насочени към това да ни наложат незаплатен труд, към това да ни научат да живеем с минималното.

Всеки член и приятел на Комунистическата младеж на Гърция, където и да се намира, без да губи време трябва да застане в борбата заедно с профсъюзите, с ПАМЕ, за това:

- Нито един млад работник да няма работна заплата под 751 евро (размерът на заплатата на основата на колективния договор преди кризата) - Да не допусне разделение между трудещите се по възрастов признак - Да обезсмисли фирмите, занимаващи се с търговия с хора, учебните центрове и онези, които играят ролята на изпълнител на „трудовите“ програми. - За всеобщо безплатно медицинско образование - За помощи за безработица за всички безработни през целия период на безработицата - За съществени мерки за защита на безработните и техните семейства. Участието на трудещите се в различните програми трябва да бъде заплащано всеки месец, а след изтичане на 5-месечните програми, трудещите се трябва да имат право да получават помощи в касата по безработица, – отбеляза Макромихалис.

В заключение активистът на КМГ каза:

„Ние призоваваме младежта да помисли над това, защо само Комунистическата партия на Гърция заявява открито, че съществуват начини за решение на проблема с безработицата? Защото само Комунистическата партия предлага да бъде разрушена тази гнила експлоататорска система, пораждаща безработица; система, която не може да реши този проблем, каквото и да прави, и за да намали някак безработицата, тя, например, подхранва с горещи пари капиталистите, за да може те, на свой ред, да приемат на работа младите трудещи се без права“.

http://inter.kke.gr/en/articles/Mass-mobilization-of-KNE-against-super-exploitation-and-badly-paid-work/



Гласувай:
6


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: komunisticheski
Категория: Политика
Прочетен: 680832
Постинги: 157
Коментари: 266
Гласове: 347
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930