Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2013 02:17 - Декларация на ЦК на ТКП: РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ИМА ИЗБОР
Автор: komunisticheski Категория: Политика   
Прочетен: 1384 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

1. Турция в продължение на дни вече е свидетел на истинско народно движение. Действията и протестите, които се разпространиха из цяла Турция, започвайки от Истанбул, придобиха масов, легитимен и исторически характер. Най-важното от всичко е поразителната промяна в нагласите на хората. Страхът и апатията са преодолени и гражданите натрупаха самочувствие.

2. Турската комунистическа партия е част от народното движение от първия ден и мобилизира всички свои сили, опитва се да даде пролетарски и революционен характер на движението, опитва се да го обогати със зрялост и дисциплина, организира множество акции и демострации. В този процес, полицейските сили извършиха тежко нападение над централата на нашата партия в Анкара. В цяла Турция мнозина членове на партията са ранени и арестувани. Налице са редица опити да бъдат отвлечени кадри на нашата партия. Но действията на провокаторите срещу нашата партия се провалиха.

3. Нашият акцент върху ролята на ТКП няма за цел да подцени спонтанния характер на движението или участието на другите политически сили. Напротив, ТКП подертава, че това движение е извън влиянието на които и да било политически сили или на какъвто и да било политически опортюнизъм.

4. Призивът на масите към правителството за подаване на оставка е абсолютната истина за това движение. Въпреки, че е очевидно, че една лява алтернатива не може да бъде изградена точно сега, тя трябва да бъде търсена. Тази опция за работниците може да бъде генерирана, само ако се използва енергията на този исторически момент. ТКП ще се съсредоточи върху това и ще изложи истинското значение на алтернативи като “Формиране на национално правителство”, което най-вероятно ще бъде предложено, за да бъдат подведени масите, че кризата може да бъде преодоляна по такъв начин.

5. Без съмнение, притежателите на политическата власт ще се опитат да успокоят хората от низините, ще наложат контрол и дори ще се опитат да използват ситуацията в своя полза. Но те могат да имат само временни успехи. Дори и в този смисъл народното движение няма да бъде безсмислено. ТКП е готова за периода на интензивна и упорита борба.

6. С идеята да действат съгласувано, различните направления на социалистическото движение, споделящи близки цели и проблеми, се нуждаят от незабавна оценка на възхода на народното движение. ТКП, без да изоставя своите ежедневни мисии и дейности, трябва да действа отговорно по този въпрос и да положи усилия за създаването на обща основа в съответствие с исканията, поставени настоятелно от хората.

7. С цел да унищожи плановете на правителството да залепи етикети и да раздели народното движение на легитимни и нелегитимни части, имаме нужда всички сили да бъдат насочени към избягване на всякакви действия, които биха могли да отнемат легитимността на движението. Това е политическата сила, която атакива. Хората трябва да защитят законно самите себе си, без да се подхлъзнат в капана на правителството.
8. Докато масите скандират лозунга “Долу правителството”, преговорите за определяне на бъдещето на Таксим-Гези парк са безсмислени. Правителството се прави, че не разбира факта, че старото положение фундаментално се е променило и не може да бъде върнато. Всеки знае, че народното движение не е педизвикано от няколкото дървета в Гези парк. Гневът на хората стои над проектите за градско развитие, ужасите на пазара, директната намеса спрямо различния начин на живот, Американизма и подчинеността на САЩ, враждебността към сирийския народ. Управляващата партия не може да измами хората с дискурса: “ще засадим повече дървета, отколкото ще бъдат отсечени”.

9. Докато се подготвя, за да създаде алтернатива за наемните работници, народното движение се нуждае от конкретни искания. Тези искания са валидни в случай на колективна оставка на правителството или на Ердоган:

а) Правителството трябва да обяви, че проектите за преустройство на Гези парк и на Културния център Ататюрк са прекратени. б) Тези хора, които са били задържани по време на съпротивата, трябва да бъдат освободени и всички обвинения срещу тях да бъдат свалени. в) Всички длъжностни лица, чиито престъпления срещу хората са доказани от комисиите, образувани от Съюза на адвокатските колегии и местните адвокатски асоциации трябва да бъдат уволнени. г) Опитите да бъдат заобиколени правата на хората за получаване на истинна информация трябва да бъдат преустановени. д) Всички забрани по отношения на митинги, демонстрации и маршове трябва да се отменят. е) Всички де факто или де юре пречки, които спират политическото участие на хората, включително 10%-ия изборен праг и антидемократичните членове и алинеи в “Закона за политическите партии” трябва да бъдат премахнати. ж) Всички инициативи, които се опитват да наложат еднотипен начин на живот за всички хора, трябва да се спрат.

10. Тези спешни искания в никакъв случай няма да ограничат нашите права и задължения да работим като опозиция срещу политическата власт. Народната натиск срещу правителството трябва да бъде засилен, както и усилията трябва да се концентрират за постигане на реална алтернатива на политическата сцена.

11. Звездата и полумесецът на турския флаг, който е бил предназначен, за използване като щит пред реакционните и шовинистични атаки срещу работниците, левичарите, кюрдския народ след фашисткия военен преврат от 12 септември 1980 година, днес беше поет от Народа, за да го спаси от лапите на фашизма, и го развяха уважаваните ръце на Deniz Gezmiş и неговите другари, като знаме в ръцете на на патриотите.
12. Народното движение, от самото начало, е подложено на ударите на жестоката стратегия една група да бъде насъсквана срещу друга в Турция. Това положение трябва да се наблюдава внимателно, за да не се допусне в движението място за шовинизма и вулгарния национализъм.

13. Апелирайки към нашите кюрдски братя и сестри, ние вече заявихме, че “Не може да има мирно споразумение с партията на Ердоган”. Не може да има сделка с политическата власт, на която нейните собствени хора обърнаха гръб, и истинското й лице беше разобличено. Кюрдските политици трябва да се откажат от “пазим надеждата да продължим с партията на Ердоган” и да се превърнат в силна част от обединеното, патриотично и светско работническо Народно движение.

14. Нашите граждани, които загубиха своя живот чрез ръцете на полицейските сили от политическата власт, пожертваха живота си в името на една справедлива и историческа борба. Хората никога няма да забравят имената им, а тези, които са отговорни за смъртта им, ще заплатят цената пред закона.



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: komunisticheski
Категория: Политика
Прочетен: 675819
Постинги: 157
Коментари: 266
Гласове: 347
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031