Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2013 06:15 - КУЧКАТА Е МЪРТВА – хиляди празнуват смъртта на Тачър
Автор: komunisticheski Категория: Политика   
Прочетен: 6464 Коментари: 8 Гласове:
10

Последна промяна: 09.04.2013 15:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Спонтанната и чистосърдечна реакция на сънародниците на Тачър може да изглежда прекалена, но е истинска. Милиони животи бяха съсипани от действията на най-мразената жена в британската история. Оценката на потърпевшите е жестока, но честна. Докато съществува необузданият в алчността си капитализъм, няма живот, а само мракобесие и страдание. Отиде си един от символите му, това е.   image   Шампанско се ля вчера, когато левите излязоха на британските улици, за да отпразнуват кончината на бившия британски премиер Маргарет Тачър, предаде агенция БЛИЦ. Хора се събраха в центъра на Глазгоу, други изразиха радостта си по улиците на Брикстън в Южен Лондон. Само часове след кончината на “Желязната лейди”, се организираха партита посредством   социалните мрежи.  
image
КУЧКАТА Е МЪРТВА

На площад Джордж в Глазгоу антикапиталисти скандираха по мегафони “Маги, Маги, Маги”, а другите им отвръщаха “мъртва, мъртва, мъртва”. В празнуването на импровизираното парти към членовете на организации, сред които Федерацията против данъка “свободна спалня”, Комунистическата партия, Социалистическата партия, Работническата партия на социалистите, Международната социалистическа група, се присъединиха и обикновени граждани.    image   Народът се събра около 17 часа, въпреки разпореждането на градския съвет на Глазгоу събитието да не бъде посещавано. Малко по-късно всички запяха дружно: “Сбогом, вещицата е мъртва”. Тогава се разнесе и звукът на тапата, изхвърчаща от бутилка с пенливо шампанско. Сред празнуващите имаше и специално подготвени, дошли за събитието с необходимите картонени шапчици и конфети.    image   Междувременно няколкостотин души се събраха в Брикстън в Южен Лондон – сцената на бурни размирици през 1981 г., две години след след началото на първия премиерски мандат на Тачър. Някои носеха плакати с надписа: “Радост, Тачър е мъртва”.    image   За отрицателно време 180 000 души харесаха сайта isthatcherdeadyet.co.uk. Той е създаден преди 3 години с въпроса "Още ли не е умряла Тачър", а днес авторите му смениха отговора "Все още не" с "Да!" В един момент бутона "харесвам" натискаха по 2500 потребители в минута.
 
image   Той приканва посетителите му да празнуват, предлага саундтрак с песента на Джуди Гарланд "Ding Dong! The Witch is Dead от "Магоснигът от Оз" (1939) и препратка към Twitter с хаштаг #nowthatchersdead (#сегакогатотачъремъртва), който бързо привлече шеги.  
image
Нейното последно желание бе да бъде кремирана, но не останаха въглища
  "Маргарет Тачър е мъртва. Тази лейди няма да се завърне", се казва на сайта. Фразата е игра на думи с известното изказване на Тачър по време на конференция на Консервативната партия, че "за онези, които със затаен дъх очакват онази любима фраза на медиите – обратен завой – ще кажа само едно нещо. Завиваш, само ако поискаш това. Тази госпожа не завива".   Сарказмът 23 години след като тя слиза от власт като премиер, показва, че много британци нито са я забравили, нито пък са й простили. "Това са най-добрите новини за цялата година", каза във Facebook коментатор, представил се за бивш миньор. Синдикални лидери пък коментираха в Twitter, че потеглят към пъбовете, а други – че отварят шампанското и питаха къде е купонът.    image   Минути след новината за смъртта на Тачър, пък депутатът Джордж Галауей написа в Twitter: "Закопайте боклука!". Когато това бе остро критикувано, той се нахвърли обратно с "Сигурно си тийнейджърско роботче? Или някой без спомени. Тачър описа Нелсън Мандела като терорист. Бях там и го видях с очите си. Дано да гори в ада!"    Антивоенни активисти добавиха, че "освен, че съсипа живота на милиони, тя ще бъде запомнена и като войнолюбец – заедно с Роналд Рейгън, тя предизвика ескалация на студената война, вкара крилати ракети във Великобритания, сражава се за Фолклендските острови и сключи срамни оръжейни сделки със Саудитска Арабия".   image   Бивши миньори като 70-годишният Дейвид Хопър, генерален секретар на Асоциацията на миньорите от Дърам и рожденик, обявиха, че днес е "велик ден". "Изглежда празнувам един от най-страхотните си рождени дни. Не изпитвам съжаление заради разрухата, която тя причини на нашата общност, селата и хората ни, заради това, че децата ни нямат работа и че настрои цялата нация срещу нас. Доволен съм, че я надживях."   Още какво каза Хопър и други коментари може да прочетете тук, както и на сайта на Guardian, на английски.

ВИДЕО може да видите на блога ЧЕРВЕНО ДЕЙСТВИЕ, откъдето е взета статията.



Гласувай:
13


Вълнообразно


1. komunisticheski - Какъв контрапункт със смъртта на ...
09.04.2013 07:35
Какъв контрапункт със смъртта на Чавес...
цитирай
2. zlokuche - Пич, приложна некрофилия, а?
09.04.2013 16:53
Пич, приложна некрофилия, а?
цитирай
3. anthropologist - Най-великата дама в световната политика през миналия век
09.04.2013 18:26
"Тачър умря, следващият е капитализмът". Хич не се надявайте, комунисти нещастни !
цитирай
4. rustocks - Да ти еба майката боклучава!!!!...
09.04.2013 18:34
Да ти еба майката боклучава!!!!!!!!!
цитирай
5. tomcat2 - Колкото и да мразя запада и психо...
09.04.2013 18:36
Колкото и да мразя запада и психопатската му политическа класа , не е хубаво така да се радва за смъртта на човек ,какъвто и да е ,за мъртвите или добро или нищо!
цитирай
6. komunisticheski - така е
09.04.2013 19:50
"Нощта ражда из мъртва утроба, вековната злоба на роба".Мъртвата утроба на вещицата, както я нарича собствения й народ, само омраза можа да роди.
цитирай
7. geotrak - За съжаление вярно, макар и странно!
10.04.2013 07:45
Каква ли ще е реакцията, когато си отиде и кралицата!
цитирай
8. mglishev - Как се радват орките :)
14.09.2014 03:12
За щастие, тачъризмът е жив. Три пъти ура за старата дама!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: komunisticheski
Категория: Политика
Прочетен: 675939
Постинги: 157
Коментари: 266
Гласове: 347
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031