Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2017 10:22 - КЪМ ОБИЧАЩИТЕ ДЪРВОТО
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 783 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                        КЪМ  ОБИЧАЩИТЕ  ДЪРВОТО

 

      Аз не само обичам дървото, мам култ към него. Колкото дърветаа съм разсадил до сега,  подарил съм на познати из страната ми, присадил – това са сторили не много. Гордостта ми е един подарен орх от мен, посаден в с. Малево. Плододава като за световно, хората си го разсаждат по дворовете и нивиите.

    Имам култ и към дървото като материиал, от който изработвам разни красоти. Горният етаж на вилата ни е едно бижу според моята собствена оценка. Същото важи и за цялата ни лятна къща. За да мога да се изявя в тази област през 1987 г. си купих комбинирана дърводелска машина „Рачо ковача”, изработена в Габрово. Тогава струваше 380 лв, доста голяма суума за мен. Усвоих работата с това бижу и след две години дървената част за лятннатаа ни къща, която нарекох „Хамбардере” беше готова. Разбира се, готова бе и желязната конструкция. Имаше малко забавяне при монтажа, защото пострадах от обаряне в работаата ми с ток на 16. 06. 1988 г. Възстанових се, беше много болезнено.

    Имам интерес към дърводелските машинии, показвани в разните магазини и ги разглеждам с интерес. Почти всичките са китайски, с много възможности, но с точно определено предназначение. Напр. ако ножоветее са 230 мм. не можеш да рендосаш по-широк детайл. Освен това машиините не са стабилни и са с излишно голяма мощност, макар да са много нежни. Това ги прави опасни при работа ако ги изтървеш или претовариш. Щ те осакатят.

   При моята машина не е така. Аз направих метален постамент за нея, който да я държи на най-удобната за мен височина, който е изключително здрав. Стъпва на четири гумени лапи и така разместване по време на работа е невъзможно. Машната, притежаваща ножове с широчина 262 мм. има възможности заа регулипане на плотовете, които определят дълбочината на рендосването, към които има фиксатори. За притежаващите такава машина ще дам няколко съвета как да празширят обхвата й по начин, да бъдат рендосвании на нея дъски с широчина до 52 см.

   Предният плот се вдига на височинаата на държачите на лагеритее на машината, които се състоят от неподвижна част и капачка към нея. Капачката обикновено стърчи с 0,2 мм. или повече над неподвижната част, което може да се коригира с желязна пила или да се шлайфа с флекс, ако е по-голямо. Същото се прави и при капачката, където е ремъчната шайба.

   След това се извършват регулировките. Подаващият плот се вдига и фиксира точно на височината на държачитее на лагерите. Водещият рендосаната дъка плот се вдига с 0,3 мм. над нивото на подаващият плот. Тук трябва да се съблюдава абсолютно успоредността на двата плота, в противен случай рендосаният детай ще получи дъга.

   Следващата опеерация е ргулиране височинаата на подаването на ножовете. На водещия рендосанатаа дъска плот се поставя една тежка дъска и ножовете се вдигат така, че при преминаването им под дъската тя да се повдигне и премести с около 1 см. Това се прави от двете страни на ножа, след което той се фиксира, същото трябва да се направи с друггия нож. След тази операция машината придобива възможности чрез обръщане на дъската, надвишаваща широчиина 262 мм. тя да бъде изгладена безупречно, като се спазва последователността при обработване на съответната повърхност. Довъършителната работа, ако такава се налага се извършва с лентов шлайф.

   Към конструкторите на тази машина изказвам похвала, направили са я страхотна, съвършенна е като ракета на Путин. Направена е машината да върши работа, аз я ползвам вече 30 години. Подържам я, преглеждам я, гресирам лагерите, сменям ремъка й като се износи.

    И още едно предимство има машината. Отворът на предпазителя на циркуляра позволява да се ползват циркуляри с диаметри от 200 до 300 мм. При ползване на голям диаметър се налагат допълнителни мерки за безопастност, същите са необходими при ползване на циркуляри с видия на зъбите- не се стои по пътя на евентулно счупения и изхвърчал видиев зъб, защото скоростта му е почки като на куршум.

    Такива машини се предлагат за продажба вече само в нета от хора, на които са станали излишни. Никакав друга машине не може да се сравнява с тази. Последното нещо, което наппавих с нея е една красота, която ще подаря на Кметсво Дрангово, когато отида там наскоро.    




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181949
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031