Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2015 22:21 - САЩ внасят ваксина срещу рак от Куба
Автор: komunisticheski Категория: Технологии   
Прочетен: 3399 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 25.07.2015 22:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

 Хавана успя да елиминира и предаването на СПИН и сифилис от майка на дете

Разведряването на отношенията между САЩ и Куба и откритите в понеделник посолства след 53 години прекъсване имаха положителен ефект и извън геополитиката. Вашингтон обяви, че започва да внася от Куба ваксина срещу рак на белите дробове, която вече четири години се прилага успешно на Острова на свободата. До този момент обменът на научни изследвания бе забранен. Новината бе съобщена на фона на друг успех на кубинската медицина. В началото на месеца Хавана се похвали, че е успяла напълно да елиминира предаването на СПИН и сифилис от майка на дете.

Когато губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо отива в Хавана за преговори през април, той се връща с нещо повече от чисто дипломатически напредък. Кубинският Център по молекулярна имунология му дава разрешение за внос и изпитания в САЩ на революционната ваксина срещу рак на белите дробове „Симавакс“. Медикаментът забавя растежа на раковите клетки дори в трети и четвърти стадий. Значително увеличава продължителността на живота особено при пациенти под 60-годишна възраст. „Симавакс“ е тествана при повече от 5000 души без значителни странични ефекти. Действието й блокира хормона, подпомагащ растежа на туморите, и e ефективно, когато лъче- и химиотерапията не дават резултат.
Препаратът не унищожава рака, но спира развитието му и го превръща в управляемо хронично заболяване, казва доктор Гизела Гонзалес, водеща изследователка на проекта.
По данни на Световната здравна организация (СЗО) годишно в света над 5 млн. души умират от рак на белия дроб.
Ваксината е разработвана в продължение на 25 години, с разрешение за употреба от 2011 г. Причината за силния научен интерес към болестта е, че именно този вид злокачествено заболяване е сред най-често срещаните в Куба. Хавана освен световен производител на пури е и лидер в консумацията им.
„Симавакс“ има важно предимство - тя е изключително евтина, производството й струва на кубинското правителство само един долар на доза.
От американския Институт за проучване на рака „Розуел парк“ в Бъфало, където ще бъде тествана ваксината в САЩ, смятат, че медикаментът би могъл да е ефикасен и при рак на гърдата, дебелото черво и простатата.
Как една малка островна държава с ограничени ресурси успява да разработи такава ваксина? „Просто е трябвало да постигнат повече с по-малко средства и затова са били иновативни“, казва директорът на „Розуел парк“ Кандис Джонсън.
Успоредно с рака Куба работи активно и върху лечението на чумата на ХХ век - СПИН. През юни СЗО обяви, че Хавана е елиминирала предаването на ХИВ вируса от майка на бебе.
По-малко от 2% от децата на заразени с ХИВ майки в Куба са родени с вируса, което е възможно най-малкият процент при съществуващите методи на превенция. Затова страната получи първия сертификат от СЗО за елиминиране на предаването на СПИН от майка на дете. Същият успех бе постигнат и по отношение на сифилиса.
Статистиката сочи, че всяка година 1,4 млн. жени в света с ХИВ забременяват. Без лечение рискът от предаване на вируса по време на бременност, раждане или кърмене е 45%.   Здравеопазване на световно ниво   Въпреки представите за Куба като бедна и мизерстваща държава заради икономическата блокада от САЩ, медицината й е на световно ниво. Това бе официално признато от Световната здравна организация. През 2013 г. тя обяви, че Хавана има най-добрата система на здравеопазване и е образец за качество. В основата на успеха са профилактиката - 100% от населението на страната, което е 11 млн. души, има достъп до лекар - и ефективното използване на заделяните средства за здраве. Хавана отделя 8,8% от БВП, или 12,6 млрд. долара, за здравеопазване (144 млрд. долара за 2014 г.). Постиженията са резултат на десетилетни усилия. В края на 70-те години лидерът на кубинската революция Фидел Кастро обявява, че страната ще стане световна сила в медицината.
От доброто си здравеопазване Куба е завъртяла и успешен бизнес. Освен износа на лекари и медицински сестри в съседни държави, от който получава огромни приходи, чужденци идват на острова заради заболявания на очите, на опорно-двигателната система и онкологични болести. Излекуването им е родило фразата, популярна в Латинска Америка: „Само в Куба могат да върнат мъртвия от оня свят.“ През 2000 г. футболистът Диего Марадона се похвали, че след много опити Хавана е успяла да го отърве от зависимостта му към дрогата.
Освен това Куба предлага и естетична хирургия на доста атрактивни цени. Уголемяване на бюста струва 1300 долара срещу 6000 в САЩ.
През 2006 г. кубинската медицина „възкреси“ и самия Фидел Кастро, който страдаше от тежки стомашни проблеми и тежеше само 66 кг от нормалните за ръста му 90 кг. Тогава Ел Команданте бе принуден да предаде властта на брат си Раул. Но след пет години Фидел започна да се появява на обществени мероприятия и да се движи без чужда помощ. А днес се радва на сравнително добро здраве за своите 88 години.
  image Центърът по молекулярна имунология, където е разработена ваксината „Симавакс“.



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. kenchev - Не знам
26.07.2015 07:49
колко е истина, ваксини срещу рак, както и срещу предаването на сифилис и спин, но звучи доста добре, направо обнадеждаващо.. и ако ембаргото е било премахнато и сега тези неща навлизат в САЩ, то до няколко години те ще навлезнат и в останалите държави.. :)
цитирай
2. gmihov - Ако !
26.07.2015 11:12
Ако една малка страна, кръга на своите възможности, даде приоритет на конкретен научен проблем с успехите, които постигне може да се нареди в челните редици , по глобален проблем и това да и повиши престижа и благополучието.
Ако България, проумее значимостта на моето предложение, на територията и да се изгради научно-производственна база, която да прерасне в международна такава за 2-3 години ще излезе в челните редици на научно техническия прогрес и ще спечели много повече престиж и благополучие от колкото със строителството на магистралите, които са и от жизнено значение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: komunisticheski
Категория: Политика
Прочетен: 675750
Постинги: 157
Коментари: 266
Гласове: 347
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031