Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2013 00:11 - 9 септември като „Окупирай Уолстрийт”
Автор: komunisticheski Категория: Политика   
Прочетен: 4123 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 09.09.2013 00:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Всяка система рано или късно зловещо закостенява. И заради това всяко поколение има своята революция. Или своята лична битка за промяна на статуквото, ако щете. Можем да отричаме резултатите от тези битка, можем да скърцаме със зъби от яд, че някой изобщо се е вдигнал, може да ни причернява от гъста историческа злоба, но никой няма право да отрича правото на едно поколение да промени своя живот.
Заради това всеки път като дойде 9 септември с наслаждение се хващам с нелеката задача да изчитам всички реваншистки, злобни, патетични и гнусни статии, написани с идеята да очернят цяло едно поколение от млади хора и с медийни шаманистки техники да се опитат да направят така, че все едно България не е съществувала за 45 години.
Хей, имам новина за всички злобари: историята не може да бъде заличена, битките за промяна също. Ваше право е да злобеете, но злобата е път към инфаркта, а не към прекратяване на историята.
Нека да си представим България в началото на 40-те години на миналия век. Изхвърлете на боклука всички митове за една от трите най-развити държави в Европа, можете да целунете за сбогом красивата приказка, че под благородните усилия на мустакатия Борис Трети страната тънела в лукс и удоволствия и да махнете с ръка за довиждане на лъжата за благоденстващия народ. Учебникарската история принадлежи на управляващите класи. Обаче истинската история принадлежи на народа. И понеже плюя на спомените на наследниците на богатишите (историческата заслуга на 9 септември е, че ни отърва от буржоазията), ще се опитам да възстановя България по спомените на двамата си дядовци на които вярвам безпрекословно и абсолютно.
Единият ми дядо е от село близо до Пловдив, което се нарича Конуш. Село в което е кошмар да живееш в пролетно време по онези години. В него няма нито една асфалтирана улица и заради огромната кал децата е трябвало да се придвижват на кокили, за да могат да избродят докъдето й да е. Няколко поколения живеят в една къща, обработват едно парче земя, на практика не разполагат с никакви пари, а живеят като първобитните хора – с размяна на стоки. Властта изобщо не мисли за тях, а и самата идея за власт изглежда странно в едно село, което въпреки, че е на чернозем, тъне в абсолютна мизерия. Дядо ми ми е разказвал и следната история. В началото на 40-те години той за първи път изобщо вижда автомобил. Някакъв едър предприемач идва в тяхното село и паркира в центъра. Дядо ми, тогава малко дете, не издържа на изкушението и докосва автомобила. Наказан е жестоко със силен ритник от шофьора. Така в онези години управляващите класи са комуникирали с бедния народ.
При другият ми дядо положението е същото. Той е от село на име Съдийско поле, на 7 километра от Нова Загора. Не се заблуждавайте – в онази царска България 7 километра се равняват на разстоянието до Луната. Изостанало, абсолютно немодерно село, със земеделие от 17 век. Когато цяла Европа използва трактори в България се оре с магарета и волове. Всъщност именно този образ трябва ясно да пречупи идеологическата лъжа за благоденстващото царство.
Само да отворя една скоба. Можете да мислите каквото си искате за 9 септември, можете да го мразите, ненавиждате, оплювате, да скачате върху него и да си упражнявате постмодерните иронии. Но светлината дойде в селата именно след тази дата. Моят дядо е един от носителите на тази светлина. И тук имам предвид най-баналната, но най-важната от всички светлини – електрическата. Един ден сигурно в Съдийско поле ще сложат паметник на дядо ми с крушка в ръката, защото именно той окабелява цялото село и докарва електричеството в него. Това става едва в началото на 60-те години. При социализма. Пак ли ще ми приказвате за благоденствието на царска България, а?
И в тази бедна, изтормозена, окрадена, грабена и тормозена от нагли богаташи страна, изведнъж се появяват млади хора, които отказват да се примирят с положението. Представете си тяхната сила. Те излизат от селата или от най-бедните семейства в градовете. В онази епоха образованието е нещо недостъпно за тях. Нещо повече – то умишлено е направено недостъпно, защото управляващата класа няма нужда от умни бедни. Тя иска вечно статукво. И тези млади хора надмогват себе си, надмогват собствения си произход. Започват да учат, да четат, да търсят смисъл в своя живот, да искат различна държава, да искат светъл живот.
Властта им отговаря с репресии, побоища, убийства и затвор. Днес избирателната памет много лесно говори за това колко е бил недемократичен социализма (а нима някой го отрича?), но никой не иска да признае факта, че България преди 1944 година е една авторитарна полицейска държава със стражарски манталитет, която на всичкото отгоре става и съюзник на фашистка Германия. Вероятно не трябва да наричаме това фашизъм. Защото то не е.
То е по-скоро абсолютно малоумен фашизъм.
9 септември е като исторически вариант на „Окупирай Уолстрийт”. Ние сме големи майстори да обясняваме вътрешните си процеси с външни сили, да изпадаме в параноя за миналите процеси, но ако за момент ще абстрахирате от СССР, нацистка Германия, войната и всички останали гадости, ще видите, че промяната е била просто неизбежна. Системата тогава е зациклила така брутално, че отговаря на политиката с полицейски тормоз. Хей, отрязаните глави на партизани нима са знак за демокрация? И, ако оправдавате действията на стражарите тогава, защо се гневите на Народния съд?
Онези хора, които искаха 9-ти септември да дойде вярваха в по-добър свят. После се подиграха с тяхната вяра. Така че, не се правете, че жертвите сте вие. Жертвите всъщност са те. Те искаха по-добър живот, а получиха тоталитаризъм. Но това нито за миг не променя тяхната искреност и техния протест. Те са били това, което са – млади, наивни, чиста, себепожертвователни. Намерете ми днес човек, който е готов да си заложи главата за една идея...
Днес хората се бунтуват срещу блокиралия капитализъм и неговата постоянна фабрика за неравенство. Тогава, през онези мътни, бурни и кървави години, хората всъщност са се бунтували за абсолютно същото. Те не са искали да вярват, че страната им цял живот трябва да остане в блатото и, че техния живот е приключил в мига в който са се родили деца на овчари.
И тези млади хора тогава изравниха уравнението. А историята се подигра с тях. Тя, историята, е коварна любовница, на всеки му гледа сеира. Но да откажете да признаете мечтата за различен живот и тогава и сега си е чист цинизъм. Защото, ако не беше този проклет 9 септември, с много от вас днес нямаше да сме тук. Забравените поколения преди нас получиха своя шанс да излязат от мрака на историята и да заявят присъствие.
А историята след 9-ти е историята на всяка една революция досега, особено, когато някъде дори и за миг се е проляла кръв. Няма как да има оправдание за престъпленията. Но и никога няма да приема „чистите” съвести на хора, които са страшно гневни на едните престъпления, а престъпленията на други наричат „националноотговорна позиция”. Всъщност 9 септември тогава дойде именно заради двойния стандарт издигнат до ниво на изтънчена политическа мизерия и нищета на духа.
България получи шанс да бъде друга. И го пропиля. Не е за първи път. Най-вероятно няма и да е за последен.
Но от тази история ни остава мечтата за различен живот. Остава една кратка надежда, че има друг свят, каквото й да говорят онези, които не искат да го има. Заради това трябва да си спомняме 9 септември като поезия, а не като история. Историята е наука за мрака. Поезията е знание за светлото чувство. И заради това точно в този момент ми се иска да дам думата на един български поет. Поет, който не може да бъде обвинен, че някога си е превивал гръбнака. Поет, който в най-политическите времена на тоталитаризма е извоювал своето право да бъде лиричен, който беше бунтар със своите думи, защото никога не ги пречупи по политическа поръчка. Поет, който беше сакат, но пък с такъв невероятен дух. Става дума, разбира се, за Дамян Дамянов. В едно свое стихотворение той директно се обръща към младите мечтатели и този разговор с миналото е всичко друго, но не и подлярски или несъпричастно ироничен:

Безименни и именни ремсисти, На мръсната епоха рожби чисти, Заварени деца на тъмнината, С вас пак се срещам всяка нощ, когато Тъгата ми наметне свойта примка... Вий слизате от пожълтели снимки, Възкръсвате от мътните клишета На свойте полицейски досиета...

Те наистина са светли деца на тъмната епоха. И аз съм избрал. Точно така, избрал съм (не са ми го внушавали, знанието не ми е предадено като зараза, баща ми никога не ме е карал да следвам неговия политически път, всичко е мой избор) да си спомням за тези хора с топлина, възторг и тъга. Те искаха, но не успяха. Мечтаеха, но се провалиха. Бяха добри, но създадоха и ужас.
И въпреки всичко това те заслужават да бъдат помнени. Защото всяко поколение си има своята революция, независимо как ще я нарече.
А, ако някой избира да забрави или да се прави, че това никога не го е имало, или да твърди, че всичко е било сатанински план и гадост, проблемът е изцяло негов. Защото идеите не могат да бъдат убити от кратки медийни злоби. А паметта пък е толкова трайно нещо, че пренася през времето всички онези, които умишлено се опитват да натикат в забравата.
Докато има гневни статии и истерични вопли, аз ще се радвам. Защото ще знам, че паметта е жива.
Паметта. Единственият начин да се окупира историята. 
източник



Гласувай:
5


Вълнообразно


1. olivie - Браво, но сиренето все пак е с пари. Масите винаги са били манипулирани.
09.09.2013 02:57
Това за което пишете според мене беше наистина в началото. Сега обаче, ако се върнем и нанижем всички факти, започват да се появяват и лица от сенките. Протестите се инспирират още от ББ правителство за да си измие ръцете от поразиите, които натвори Дянкофф. Футборната агитка която пусна малко кръвчица си беше тяхна, а резултатът целеше да защити ББ от страха му от покушение. /и не от Ср. Йосич, вервайте/ Последвалият правителствен вариант Б, "поправи" "ошибката" като подписа плащания по Белене, против решението на парламента. Такаа - и сега като погледнете, вече се вижда как протестите продължават да се дирижират по този начин вече и с благословията на Станишев. Истината е само една - те целят западните спонсори да развържат кесиите, че иначе пари НЯМА. Може до утре да си играем на соросоидчета и челвени, но то е като "на сражари и апаши". Какви критерии е покрила България питам аз по отношение на БВП на глава, че си позволява толкова активна социална политика, а подлага на геноцид пенсионерите си? Колко пари сте обещали печалба за Белене, като вече сте признали преди това, че преди фалита си "Кремиковци" е генерирал 70% от външнотърговския износ и то само от вътрешен скраб? Какво ще стане, ако Западът не се върже на играта с нагласените протести? /Орешарски ли ще гърмите, или Станишев?/ И затова ли С. Паси предрича гражданска война до края на годината? Все ми се иска да вярвам, че той просто се е вързал на цирка, който е обида за всеки мислещ човек, освен ако не е пристрАстен, демек от силен мерак. Малко стари данни за размисъл от Бг: 1.5 млн бивша чл. маса на БКП., Всеки 3-и човек на МВР, всеки 5-и на ДС. Ха сега турете към това и семействата им и вижте колко от тях са на протестите, и извадете и тях като неблагонадеждни /защото опита показва, че на предатели не трябва да се залага/ Е, да ви е честито "новото" Гражданско общество! Само не мога да разбера, вместо олигархия, Хунта ли предлагат? И мислите ли, че тя ще снесе пари? Революцията не винаги е изход. Хипи
цитирай
2. komunisticheski - бсп не са червени
09.09.2013 12:21
Само се надяваме, че не смяташ разбойническата шайка бсп за червени. Те може да са боклуци, но не и червени. Даже са по-гнусни от другите десни партии, защото създават един извратен образ на лявото, докато паралелно всячески се опитват да задушат появата на истински социалистически или комунистически субекти в политическото пространство. Всъщност, когато някой нарича бсп комунисти или червени, им прави огромна услуга, помагайки им да заблуди по-неориентираните гласоподаватели.
цитирай
3. olivie - Приятелю,
09.09.2013 19:28
в България взичко е било винаги розово а не червено, чак до момента, когато лумпените от миналото разбраха, че червеното наистина е илюзия. У нас се стигна до парадокса да се създаде работничество /за класа е абсурд да се говори/ от селската маса, за да се оправдае съществуването на работническа аристокрация. И докато се разбере, че монета само с една страна няма, ни мина живота. Червено използват протестиращите. И то защото няма какво да кажат, още по- малко да предложат. Станишев е по - хитър отколкото преди, защото правителството е подкрепяно от него, но без да ангажира БСП /вж. изказването на Р. Петков и политическото ръководство на БСП за 100-те дни на правителството - оценка йок/ Орешарски е една горяма стръв/муха на която вервай, ще се улови голямата риба ЕС. Първите симптоми са вече налице - 0.6% доходност и клъвнаха. Останалото е въпрос на време. Нищо ново не казвам - това правителство е планирано да е "експертно" и такова ще бъде, за сметка на тия, които не вярват. Моят девиз цял живот е бил "Честността е най - добрата политика" Преведено за Бг. това означава, че всеки си мисли, че нещо кроиш, търси с кого си се сдушил и т.н. и въобще не предполага, че му казваш истината в очите... Повярвай, това е голямо предимство. А 9-и не е окупирай Уолстрийт, нито движение на хипитата, а си беше въоръжен преврат под закрилата на съветската армия. Но той е минало - приказката че бай Тошо се криел, ама никой не го търсел не е актуална. Важно е да не допуснем друг такъв преврат, под форма на гражданска война от сирийски тип. Това е.
цитирай
4. started - Съвършени безмислици
10.09.2013 00:57
Не ми се влиза в спор с автора,безсмислено е. За сравнение Гърция в началото на миналия век е много по-бедна и изостанала от България ,НО гърците водиха гражданска война, за да не допуснат болшевишката комунистическа зараза на своя земя. Дори днес поставена на колене от ционистките убийци на народи и държави-МВФ,СВЕТОВНАТА БАНКА и ЕС, стандарта на живот в Гърция е в пъти по-висок от нашия !
цитирай
5. olivie - Ха - няма по - неудачен пример от Гърция
10.09.2013 02:45
Ако не беше балонът, изобретен от същите тези ционисти, наречен петродолар, 4-милиардният годишен доларов наем за издръжка на военните бази, и поддържането на мита за елинизма /все пак са роднина - вж. уикипедия данайци/ щяха да видят ЕС през крив макарон. И затова сега никога няма да се оправят. А не че са водили гражданска война ЗА неолиберализма, п/в "болшевизма", което е горе - долу същото. За справка - държавната собственост там е все още около 50%, за разлика от нас, за съжаление. Но каквото било, било, важно е да не допуснем разединение на деня, след този на съединението, още по - малко пък с предсказаната до края на годината от Соломон Паси гражданска война у нас. ББ бе тръгнал по този път, но добре че направи както винаги тих завой и не се усети много много. Но войната никога не е изход, а решение от безсилие. Другаде да си пращат посланиците, специалисти по етнически конфликти. Тук такъв нямаме.
цитирай
6. jelezov - Отлично есе. Съжалявам, че авторът ...
10.09.2013 13:34
Отлично есе. Съжалявам, че авторът му остава неизвестен. Разликата между неговото качество и качеството на коментарите и на двамата им автора е ярко доказателство за достойнствата на човека с комунистичеси убеждения и широка историческа култура, от едната страна и мизерията на антикомунистическата менталност - от другата. Този факт подхранва надеждата, че българският народ и човечеството ще оцелеят.
Според мен най-същественият момент в есето е изразен в съждението: "България получи шанс да бъде друга. И го пропиля. Не е за първи път. Най-вероятно няма и да е за последен." Такава е истината, но тя резонно повдига въпросите ЗАЩО (причините) и КОЙ Е ВИНОВЕН (субективността) за пропиляния шанс? Тези въпроси все още нямат задълбочен и научно обоснован отговор. А без него всякакво развитие към по-добро е невъзможен. Пак според мен, получаването на този отговор задължително минава през една радикална преоценка на делото на Сталин. В подкрепа на това ми твърдение препоръчвам на интересуващите се от тази проблематика, да прочетат в ИНТЕРНЕТ книгата на американския професор Гровер Ферр АНТИСТАЛИНСКАЯ ПОДЛОСТЬ, където аргументирано се доказва, че всичките 61 на брой обвинения срещу Сталин в секретния доклад на Хрушчов пред ХХ конгрес на КПСС са измислици.
цитирай
7. saagmir - Няма БКП на 09.09.44 г.
06.01.2015 12:08
По поръчение на Сталин, на Симеончо, на сестра му и на майка му поднасят молба за членство в БКП. Преди това са наплашени, че комунистите, като дойдат на власт ще ги убият.И подписват.Показвайки подписаната молба от Симеон на шефа на армията и той веднага подписва молба за членство в БКП. Идеята е : "Царят дава, пъдарят не дава" В заключение: ако БКП е учредена през 1948 г., то тогава Симеон е баш учредителят.Но забравят да се впишат като юридическо лице, което означава, че са все още забранена партия.За жалост, в новото законодателство са възпроизведени около 80% от старите фашистки норми, което не ПРАВИ БКП комунистическа партия, а неофашистка.Ето защо следваше да се забрани!!А не да се задоволяват единствено и само с изключването на академик ярослав радев от БК-закрития пленум от 16.11.89 г.- този преписвач и долен подлец, за когото деспотизмът е най-висшата форма на демокрацията.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: komunisticheski
Категория: Политика
Прочетен: 679529
Постинги: 157
Коментари: 266
Гласове: 347
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930