Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2013 05:13 - БСП уредила изборната победа на ГЕРБ през 2009 г.
Автор: komunisticheski Категория: Политика   
Прочетен: 3646 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След като бившият парламентарен секретар на кабинета "Виденов" Пламен Николов, свидетелствал по делото „Октопод", оповести, че е бил притискан да не говори срещу Първанов, ви предлагаме едно негово интервю дадено пред журналиста Максим Караджов тази година. Публикувано е на сайта pik.bg в две части – на 25 и 26 март. Въпреки че звучи малко конспиративно, а добрите думи за "социалиста" Румен Петков, който покрай всичките си золуми и брутално потуши с палки и сълзотворен газ протеста на миньорите от мини "Марица-Изток" през 2007 г., да ни идва в повече, само по себе си то е любопитен документ за днешното време. Всеки може сам да прецени доколко да вярва на прочетеното, но безспорно се разкрива атмосферата на гнилост и поквара в българския политически живот, особено в оредяващите редици на БСП. Пламен Николов, който прави тези разкрития е напуснал БСП още през 1997 г. Преди няколко дни млади социалисти също напуснаха двайсетолетницата с мотива, че БСП не е лява партия. Доколко са искрени бягащите от това змийско гнездо – ще видим. Факт е, че има, хора, които се измъкват от блатото на "Позитано" 20. Но дали са чисти идеалисти или изпълзели влечуги, които с отиграна бешопарска фразеология ще създадат поредния псевдоляв проект в услуга на олигархията – времето ще покаже.

image
Пламен Николов: БСП уредила изборната победа на ГЕРБ през 2009 г.

Пламен Николов е бил парламентарен секретар на правителството на Жан Виденов. Следвал е информатика във Варшавската политехника и философия в Софийския университет. Работил е за "Мултигруп", сега има фабрика за стъклопласти в Кнежа. Преди 1989 г. дълги години е бил в Института за съвременни социални теории към ЦК на БКП.

- Между млади и стари ли е битката в БСП кой да влезе в изборните листи, г-н Николов?

- БСП е партия, обсебена от скрито милиционерско тяло и то още от началото на 80-те години, когато още се наричаше БКП. Подмяната на автентичния партиен живот в БКП и впоследствие в БСП се извърши от това милиционерско задкулисие, което след традиционното съперничество между Държавна сигурност и Криминална милиция тогава, сега полиция, се прехвърли вътре в партията, тъй като тя започна да губи реалните си ръководни функции и роля, вследствие на междуособици по висшите етажи. Много бързо ръководените от нея дотогава милиционери осъзнаха, че могат зад кадър, задкулисно да обсебят партията и да я ръководят. Същевременно да имат един прекрасен политически параван – хора уж ръководители на партията, които те да посочват пред публиката за виновници за неуспехите или успехите, но те реално да бъдат заложници на това задкулисие. Те реално трябва да осъществяват тяхната политика, която не винаги съвпада с политиката, която биха искали партийните членове.

- Вероятно говорите за скритите кукловоди на БСП?

- Да, тези кукловоди аз ги наричам гоцевщина като визирам Георги Първанов, който беше тяхна еманация и който 10 години беше трудоустроен като президент на републиката от тяхно име. За това негово трудоустрояване на мен ми стана ясно още през 1998 г. , когато хора от висшите кръгове на БСП като Никола Койчев ми казаха, че всичко вече е договорено и че Първанов ще бъде инсталиран за президент. И ме посъветваха мен и Илия Божинов, тогава още беше жив, да не си разваляме отношенията с него. Аз обаче напуснах БСП още през 1997 г.

- Тези кукловоди от сорта на Цвятко Цветков ли са?

- Цвятко Цветков е прекалено видим и безобиден. Освен това той беше човек, способен на угризения, поради това не е подходящ – има чувства. Тези хора в сянка нямат нито чувства, нито угризения, за тях властта е самоцел, бих казал. И когато не могат да я упражняват над цялото общество легално, те я упражняват нелегално с всички възможни средства, в това число и в БСП. Самият термин гоцевщина очертава целия милиционерски кръг зад Първанов.

- Този кръг срещу кого се бори в БСП?

- Бори се срещу Сергей Дмитриевич, който опитва да се еманципира и то много последователно от няколко години. Това му коства ред лични неблагополучия. Аз лично не го очаквах това от него и се радвам, че го установих. Станишев се опитва да еманципира и БСП от този задкулисен кръг и да даде път на хора, които са по-малко зависими.

- Чистенето на изборните листи сега от „старите муцуни” като Пирински, Румен Петков, Румен Овчаров, Любен Корнезов, Андрей Пантев, Емилия Масларова и др. част от това отлюспване ли е в БСП?

- От тези, които изредихте, бих споменал като професионални политици Георги Пирински и Румен Петков. Само Петков сега не ламти за влизане в парламента. Като питат Румен Овчаров за това, все се изненадва: "Как, кой каза, че не съм в списъците?" Другите като Пантев, Корнезов и т. н. са хора от миманса в политиката, които винаги са били хора за поръчки „на парче”. Те не са концептуалисти и никога не са били в някаква концептуална поръчкова схема. В този смисъл те не са професионални политици. Техните ораторски умения и качества дори често са контрапродуктивни, защото представят повече техните собствени виждания и натюрел. Професионални политици в този смисъл са само Румен Петков и Георги Пирински, защото те винаги са показвали, че могат да подчинят егото си на определена политическа линия, независимо дали тя е официалната на БСП или произтича от междуособиците вътре в БСП и те взимат определена страна. Доста пъти са доказвали, че са способни да загърбят текущ личен интерес заради отборната цел.

- Допреди година Първанов се лансираше като следващия министър-председател. Защо в последно време това внушение заглъхна?

- Още есента на 2005 г. с цинична откровеност ми казваха за Станишев: „Е, ние сега ще оставим младежа година и половина да е министър-председател – да направи малко биография и след това без значение дали ще решим да тръгнем към предсрочни избори, така че цикълът да съвпадне със следващия президентски мандат и да може Първанов да стане министър-председател – или по друг начин ще режисираме нещата да докараме нещата до втори мандат на Първанов. А Станишев ще го изпратим в чужбина на добре платена международна работа.”

- Да, но този сценарий не се случи, значи задкулисието не е толкова всесилно, както твърдите.

- Да, но за мен беше важно да разбера, че те не го харесват – че не бил самоорганизиран, че не е много динамичен и методичен, колкото те биха искали по милиционерски да бъде. Те бяха заложили на човек, който са очаквали да им се подчинява, но се оказа, че той има собствено мнение и се стреми да се придържа към принципи и към собственото си мнение.

- Вълната от протести, заляла страната, която е по-лява от БСП, вписва ли се в този ваш „сценарий” за натиск върху БСП и Станишев?

- В момента няма пряка връзка между протестите и ситуацията в БСП. По-скоро има две опасности, които са свързани с протестите – едната е ако БСП приеме идеята за гражданска квота в депутатските си листи, на тях да им бъдат промушени ново поколение непознати „милиционери” през гражданските квоти. Втората опасност е свързана с налагането на нереалистично високи очаквания за резултата на БСП на изборите. Заедно с това гоцевщината подготвя саботиране и осуетяване на изборите за БСП от страна на част от актива. Т.е. те ще се стремят да постигнат необичайно нисък резултат за БСП, за да могат да се отърват от Сергей Дмитриевич след изборите, да го охулят като некадърен.

- Прочистването на изборните листи на БСП показва ли това делене на представителите на задкулисието в партията и станишевистите?

- Няма как БСП да спечели изборите, но те ще дават мило и драго БСП да има необичайно нисък резултат – под естествения за БСП, а той е в границите между 700 и 900 хиляди гласа. А задкулисието ще се опита да го сведе до 550-600 хиляди. Това ще е силен аргумент да предприемат следващата радикална атака срещу Сергей Дмитриевич. Подобен похват имаше на кметските избори през 1995 г., когато на партийния актив бе вменено да гласува за Венци Йосифов, а не за кандидата на БСП за кмет на София Александър Маринов.*

- Защо т. нар. задкулисие в БСП не харесва Станишев?

- Защото не им се подчинява – не подписа Бургас-Александруполис, не подписа за АЕЦ-Белене...

- Но той инициира референдума за Белене?

- Ами как да не го инициира като Първанов още преди година започна да тръби за референдум. Станишев е поставен в цуг-цванг (всеки ход е грешен в шаха) - ситуация, в която няма полезен ход, освен да се хвърли на референдум. И след това да обяснява как го е спечелил.

- Ако БСП спечели традиционните си 700-900 хиляди гласа, ще бъде ли достатъчно да победи ГЕРБ?

- Ако резултатът на БСП на изборите е от порядъка на 550-600 хиляди гласа, смятайте, че има вот от 150 хиляди гласа, който е саботажен, вътрешно-партиен вот, насочен към други политически формации.

- Имало ли е досега успешен вътрешен саботажен вот в БСП?

- На изборите през 2009 г., 25 от мандатите на ГЕРБ бяха постигнати вследствие на задкулисна договорка с Първанов.

* След забележка от читател относно фактологията на този абзац, самият Пламен Николов се включва в коментарната секция, и потвърждава, че тя е основателна:

"Недоразумението е възникнало очевидно поради качеството на фонограмата от интервюто, тъй като интервюто го правихме в едно кафе, където в късният следобеден час на петък, 22-ри март, беше доста шумно. Още тогава, юни - август 1995-та, дадох няколко пресконференции и голямо интервю за "Труд", в които обяснявах, че кандидатурата на Венци Йосифов е натрапена на градската организация на БСП от страна на милиционерското задкулисие от Позитано, като една от целите бе отговорността за очаквания изборен провал да бъде стоварена върху председателя тогава на градската организация на БСП за София Сашо Маринов. Което се и случи!"


image
Цветанов дърпа конците на Бойко – ІІ част
Пламен Николов е кадър на ЦК на БКП и бивш парламентарен секретар на правителството на Жан Виденов. Следвал е информатика във Варшава и философия в Софийския университет. Работил е в "Мултигруп", а в момента е бизнесмен, държи фабриката за стъклопласти в Кнежа. 

Вчера публикувахме първа част на интервюто с Николов, в което той разкрива, че в БСП кадрува задкулисен център, съставен от бивши "милиционерски" ръководители. В момента те играят за Първанов, срещу Станишев. Същото задкулисие според Николов има силни позиции и в ГЕРБ, тъй като то е осигурило изборната победа на Бойко Борисов през 2009 г.

Предлагаме ви втора част на интервюто с Пламен Николов.

- Ако БСП спечели традиционните си 700-900 хиляди гласа, ще бъде ли достатъчно да победи ГЕРБ?

- Ако резултатът на БСП на изборите е от порядъка на 550-600 хиляди гласа, смятайте, че има вот от 150 хиляди гласа, който е саботажен, вътрешно партиен вот, насочен към други политически формации.

- Имало ли е досега успешен вътрешен саботажен вот в БСП?

- На изборите през 2009 г. 25 от мандатите на ГЕРБ бяха постигнати вследствие на задкулисна договорка с Първанов. Следствие на такава промяна в Изборния кодекс, че да може ГЕРБ да получи във всички, условно казано, мажоритарни избирателни райони – тогава във всеки многомандатен район имаше и по 1 мажоритарен кандидат. От 31 възможни ГЕРБ, взе 25 мажоритарни мандата. Като махнем от техните общо 117 депутата тези 25, излиза, че 92 депутати на ГЕРБ са били избрани по пропорционалните листи. Тази машинация, която тогава беше извършена от Първанов и задкулисието, целеше да постави в зависимост Бойко Борисов. Защото е ясно, че когато участваш в машинация, ти винаги си едната страна на медала. Другата, колкото и да казваш, че е лоша, може винаги да ти каже: „Чакай, ние с тебе това заедно го направихме”.

Тази промяна в Изборния кодекс тогава предизвика недоумение у колегията, която се занимава с организиране на избори, със социологически проучвания. Беше предварително ясно, че нещата се нагласят именно, за да може този, който ще е първи на изборите, а се очакваше това да бъде ГЕРБ, да получи мажоритарния вот – тези 25 допълнителни депутатски места.

- Бойко Борисов възможно ли е да не знае тази хватка?

- Не е възможно през 2009 г. да не го е разбирал. Тъй като не е било в кръга на неговите преки отговорности, той едва ли се е намесвал в този процес. По-скоро Бойко Борисов е очаквал бонусите, но не е имал намерение по-нататък да се подчинява на Първанов и гоцевщината. Така и направи. Именно това е причината за нерадостната съдба на Бойко Борисов в момента.

- Затова ли хвърли оставка, а не заради кървавите сблъсъци на Орлов мост?

- Оставката му е на база, че главното „Гоце” в неговото правителство – Цецо Седемте апартамента, през цялото време провеждаше политиката на задкулисието в правителството. Борисов беше в невъзможност да осъществява последователна политика в един много широк кръг от въпроси следствие на саботажа на Цецко Седемте апартамента. Пред ГЕРБ стои същия въпрос като в БСП – дали ще успее да се освободи от гоцевщината.

- Но именно Цветан Цветанов е конструирал партийните структури на ГЕРБ в страната, как ще го изхвърлят?

-  Това е проблемът. Затова и сега на него продължават да му се възхищават, не забелязвате ли! Въпросът сега е ГЕРБ да се освободи от Цецко, в противен случай не ни чака нищо добро.

- Обяснете как става пренасочването на привърженици на БСП да гласуват за други партии като ГЕРБ, т. нар. саботажен вот?

- Един партиен актив е достатъчно широк. Прави се по секционно. Знае се в дадена изборна секция от колко гласа еди кой си кандидат има нужда – от 5, от 10 гласа... Изборните секции в България са 11 700 приблизително. Този, който наистина манипулира изборите, той знае предварително във всяка секция колко гласа не му достигат.

И в 17 ч следобед на изборния ден знае колко още гласа трябват – три или пет. В друга секция – седем гласа. И никой не прави фалшификация ангро /на едро/, защото лесно се забелязва, особено ако секцията е малка и има 150-200 избиратели. Ако в нея вие фалшифицирате 20 или 30 гласа, това прави впечатление, но ако вие манипулирате вота на трима или четирима избиратели, точно колкото ви трябват при съдружната партийна организация – да мине 4%-ната бариера.

Така тя ще откъсне от общото множество депутати онези 20-22-25 депутати, които вървят с 4-те процента резултат на изборите в зависимост от изборната активност – тогава вие постигате глобалния резултат. А той трябва да е – всички големи партии да са с толкова малки мнозинства, че да не могат в коалиция, по-малко от тройна, да управляват. Било в състояние да управляват само като правителство на малцинството, било да се принудят да направят коалиции от тройна нагоре. И така да са лесни за манипулиране.

- Движението на Меглена Кунева витае около 4-те процента. То да не е проект с такава цел – да разбие резултата на големите партии?

- Като фалшификация тя е нещо доста по-мрачно от това, което досега представляваха „Атака” и РЗС. Защото „Атака” правеше своите политически спекулации на основата на крайния национализъм, граничещ с шовинизъм.

А РЗС правеше своите спекулации на мъгляви изявления за ред, законност и справедливост, докато Кунева се опитва да обсеби представата за гражданско общество. Същото се опитваше да направи АБВ на Първанов.

- И протестиращите ли са в този сценарий за разбиване на изборния резултат на големите партии?

- Ами 3000 души, които циркулират между Орлов мост и президентството се представят от медиите за 50 и 100 хиляди души! Не случайно. Разбира се, част от тези хора са отишли там по своя воля и аз лично споделям тяхното възмущение, но не споделям обстоятелството, че те допускат да бъдат използвани и употребявани. Аз също не си плащам сметките за парно от 2004 г. и водя три съдебни дела срещу „Топлофикация”, но не смятам, че системата трябва да бъде разрушена. Трябва да се опитваме да накараме системата да работи, а не да я разрушаваме. Чакам съда да реши, защото е по-добре правилата да са лоши, отколкото да ги няма. А сега много хора се изправиха пред хипотезата вече да не си плащат тока.

-  И тук ли прозирате заговор?

-  Защо всички ЕРП-та си извадиха сметките с цикъл 40-50 дни, а не 30? Това е част от манипулацията, за да получат хората тези големи сметки.

- ЕРП-тата са собственост на чехи, на австрийци и на тимаджиите, които няма за какво да нападат Бойко Борисов.

-  „Енерго Про” е на чешка фирма, която е собственост на руснак. ТИМ имат част от ЧЕЗ, която беше купена на на борсата, когато бе продадена последната държавна част от ЧЕЗ.

- Цяла Европа протестира, на гърците протестите вече са им поминък, а вие пак твърдите, че нашите са задкулисен продукт.

- Съгласен съм, надявам се да не се превърне и в наш поминък.

- От целия сценарий за задкулисието в БСП и манипулирането на изборите не се ли внушава на хората, че нищо не зависи от тях – пак някакъв таен център, пак световен заговор срещу България...

- Не ми е приятно, че правя този анализ. Членувал съм в БКП, после в БСП и с баща ми напуснахме партията в един и същи ден – 12 февруари 1997 г. Аз не бих казал, че този скрит властови център е разположен в БСП. Той е милиционерски властови център, който е прокремълски ориентиран. Тези хора живеят в охолство и отдавна са загърбили всякаква социална справедливост.

България трябва да се освободи от този властови център, а не само БСП. В ГЕРБ това е Цецко Седемте апартамента.

- Но той е лансиран по-скоро като американското, а не руското лоби в ГЕРБ?

- Естествено – тези разузнавачи, които са в това задкулисие, нямат проблем да се споразумеят в чужбина със своите колеги. И да кажат „Ето това е нашето момче, това е и вашият състезателен кон. Кажете конкретно какви задачи искате да постигнете? Искате да обявим „Хизбула” за терористична организация, окей нашето момче ще я обяви!”
-  Значи родното задкулисие е във връзка с американското, така ли?

- То е прокремълско, но пък си има много добри контакти в цяла Западна Европа.



Гласувай:
6


Вълнообразно


1. bojinkata - И аз имам това подозрение! Сега на ...
08.05.2013 13:32
И аз имам това подозрение! Сега на фона на тези боклуци от герб, бсп е направо цвете. Така се играе шах, с 10 хода напред се мисли!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: komunisticheski
Категория: Политика
Прочетен: 680054
Постинги: 157
Коментари: 266
Гласове: 347
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930