Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2012 20:01 - Братя Стругацки и светлото комунистическо бъдеще
Автор: komunisticheski Категория: Политика   
Прочетен: 3121 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 01.01.2013 07:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Тази година ни напусна Борис Стругацки. Писателят надживя с 21 години брат си Аркадий, с когото написа десетки безсмъртни произведения. Може би се пресели в своя XXII век, където според него е Светът на Справедливостта.

Произведенията на феномена Братя Стругацки, обаче, остават като послание да изградим по-добро бъдеще, завет да се преборим с "хищните вещи на века", както нарекоха една пророческа книга, описваща свят приличащ поразително точно на съвременното ни консуматорско общество.

Братята искрено вярваха, че един ден човечеството ще успее да изгради едно мирно и справделиво общество - комунизма. Свят нямащ нищо общо със спекулациите на антикомунистите и врагове на прогреса, с които искат да откажат хората от борба. Свят, далеч и от представата на много "комунисти", за които всъщност комунизъм означава единствено да си напълниш търбуха.

Така братя Стругацки си представяха светлото комунистическо бъдеще и от нас зависи дали ще го постигнем:

Има хора, които си представят комунизма някак странно. — Човечеството престава да се труди. Машините създават изо- билието. В резервоарите за вода за пиене — лимонада. Или дори бира. Има всичко, и то в нео- граничено количество. Няма са- мо неизпълними желания. Чо- вечеството уморено-изнежено се наслаждава, издържано изцяло от машините. Няма какво да се желае, няма какво да се мечтае, няма към какво да се стреми. Това не е комунизъм. Това е вцепеняваща скука. Да, ще има изобилие. Да, ще има ма- шини — множество хитроумни машини, които ще изпълняват всичката неприятна и еднообраз- на работа. Но не за да заплава човек в тлъстини от мързел. Ние сме уверени: комуниз- мът — това не е мазен рай на изгладнели еснафи и не е сън- но-розова далечина на поети- чен безделник. Комунизмът - това е последната и вечна битка на човечеството, битка за зна- ние, битка безкрайно трудна и безкрайно увлекателна. И бъ- дещето — това не е грандиозен приют за инвалиди на пенсио- ниралото се човечество, а ми- лиони векове разрешаване на последното и вечно противоре- чие между безкрайността на тайните и безкрайността на знанията   image



Гласувай:
6


Вълнообразно


1. raders - ))) А ето още една мисъл на френския ...
31.12.2012 21:04
))) А ето още една мисъл на френския комунист, философ и голям писател Жан Пол Сартър: " Който до тридесетата си година не е вярвал в комунизма, значи няма сърце. А, който продължава да му вярва след това, значи няма акъл. "
Между другото аз съм от обикновените хора в България и като всички останали, едва свързвам двата края след промените в икономическата система. Жертва съм на обикновена експлоатация като тях. Но зная, че причина за това не са промените, а фактът, че че сме имали нещастието да преминем и всъщност, да бъдем опитни зайчета в тази отвратителна система, наречена комунизъм. /Което всъщност, е държавен монополизъм плюс диктатура/. Причина да разсъждавам така /а и не само аз/ е обстоятелството, че в страните, където не са го преживели, хората живеят почти нормално в икономически аспект, за разлика от другите. Логика... Която за съжаление е чужда на някои хора. Навярно ще кажете: "Но това не беше истински комунизъм; беше нещо друго." Слава Богу, добре, че сме се разминали с "истинския"! Какъв ли щяхме да го ядем тогава??? Трябва да питаме онези идиоти, дето маршируват под зоркия поглед на другаря Ким.
цитирай
2. zlokuche - Тъпо, тъпо и евтино. Да използвуаш ...
01.01.2013 10:21
Тъпо, тъпо и евтино. Да използвуаш смъртта на Борис Стругацки за повод да правиш евтини реклами на "светлото бъдеще". Ни срам, ни очи.
цитирай
3. komunisticheski - нещастни ботове
01.01.2013 14:12
Тъпи и евтино е да серете с малоумните си коментари. Написано си е кратко и ясно. Братя Стругацки са казали в какво вярват, описали са го как си го представят и толкоз. Оттук нататък платените драскачи и промитите мозъци споменати в третия абзац колкото и да се пънат, най-много да им се пръснат жлъчките от злоба. Бих казал, че те омърсяват паметта на братя Стругацки, но всъщност това няма как да стане. Ботовете са твърде малки и жалки, че да постигнат каквото и да било.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: komunisticheski
Категория: Политика
Прочетен: 675747
Постинги: 157
Коментари: 266
Гласове: 347
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031