Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2013 23:51 - Синдикално първомайско шествие в София
Автор: komunisticheski Категория: Новини   
Прочетен: 1797 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 30.04.2013 23:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Едно интересно събитие, инфото, за което вече циркулира в Интернет и медиите.

image
На 1 май Профсъюз "Борба" ще проведе първото синдикално шествие в София от 1923 година. Шествието е подкрепено от "Българската левица".
 
Маршрутът, по който ще премине манифестацията, ще започне от парк "Алжир" в София, откъдето тръгва Голямата транспортна стачка през 1919-1920 година и ще завърши пред паметника на Георги Кирков до Централния пазар.
 
Началния час на шествието е 08 и 45, край - 10 часа.
 
1-ви май е синдикален празник Профсъюз "Борба" счита, че е фалшифиране и подигравка с паметта на загиналите профсъюзни деятели в историята на синдикалните организации да се изопачава като ден, в който определена партия прави фактически свой политически митинг.   Профсъюз "Борба" има намерението да превърне манифестацията, която ще проведем на 1-ви май, в традиция. Маршрутът ще бъде запазен, той е свързан с историята на българските синдикати, със синдикалното движение в България и с борбите на синдикалистите.   В първомайското шествие ще се включат само и единствено политически сили, които подкрепят нашите Първоначални искания, и най-вече, в програмите на които са заложени точки, които са напълно идентични с точки от Първоначалните искания на Профсъюза.   За нас, Профсъюз "Борба", шествието на БСП за 1-ви май е кражба на история.   Неморално е една партия, в която половината депутати са милионери, да са съпричастни към хората на труда, към бедните, към работниците.   Неморално е също Денят на труда да бъде отбелязван с чисто политически шествия и да бъде узурпиран от политическа сила, която отдавна е прекъснала връзките си с чистия автентичен синдикализъм.   фейсбук-събитие: https://www.facebook.com/events/151754331669438/


ПРОКЛАМАЦИЯ

 

 

на профсъюз "Борба"

Към хората на наемния труд в България.

Към работниците,селскостопанските производители,държавните и частни служители, дребни собственици,хората със свободни професии,тези с малък семеен бизнес,към трудовата интелигенция и временно безработните българи.

 

 

 

Дами и господа,колеги,другари,приятели!

Вие, върху плещите на които основно лежи настоящето и бъдещето на изстрадалата ни родина;

Вие,  които посредством Вашия безкористен труд и със силата на вашите мищци, ум, способности и талант творите благата в държавата ни;

Вие, които първи посрещате и изпращате изгревите и залезите на работните си места в заветната територия на българите и посредством трудовите достижения на които страната ни е намирала и намира световна прослава.

  Имате честта да бъдете поканени, на уникално историческо събитие:

Първомайско шествие по стъпките на дейците на профсъюзното ни движение и организатори на Голямата транспортна стачка в България от 1919-1920 г..и по случай 127 годишнината от проведената на 1-ви май 1886 година в САЩ,"Голяма национална стачка" и обявяването на този ден в последствие,за международен ден на труда и работническата солидарност. Шествието ще се проведе в София,от градинката "Алжир" на ул Хр.Ботев пред бившия "майчин дом ,до паметника на Георги Кирков в района на "Лъвов мост." Началото на шествието ще бъде от 9 часа.

Какво е уникалното и историческото на този иначе официално обявен за национален празник в България ден 1-ви май?

За първи път в най-новата история на страната ни,той ще се проведе под егидата на левия трудов профсъюз "Борба".

Така както на времето трудещите се,водени от българските и международни профсъюзни движения, са организирали провеждането на този изконно работнически празник

Отдавна забравената у нас традиция,която казионните синдикати на прехода,така и не припознаха за свой ангажимент, бе вероломно извзета от ръцете на несъпротивляващите се профсъюзи и потъпкана от страна на държавата в лицето на партийните креатури на старата БКП и в последствие на днешната БСП.Така този чист и свят празник на работещите българи,беше за дълго опорочен и подчинен за използването му с подчертано политически цели.

И днес още властва и продължава да се шири тази безпринципна демагогия.

Чрез нея определени политически кръгове,отдалечили се достатъчно от работническата класа,се стремят да демонстрират необоснована за съвремието приемственост с работническите движения у нас.

В действителност, те заблуждават цялата ни общественост,като манипулират съзнанието ни,опитвайки се да пресъздават несвойствен за същността си на политически организации образ.

Така те съзнателно лишават от синдикална подкрепа трудещите се,като обвързват трудовото им право и защита от недобросъвестни работодатели и държавата, с политическо послушание.

Днес нещата си идват на мястото,като профсъюз "Борба" обявил се за наследник на профсъюзното движение от 1904 г.,се възправя там където дълги тодини зееше огромна празнота.

Работниците у нас днес имат своя реален защитник,достоен да ги поведе в неравната борба с капитала,за едно по-добро бъдеще.Ние не сме сами!Зад тези справедлива кауза в подкрепа застават партньорите ни от Европейската левица.

 

Честито трудови хора!

Нека от днес нататък никой не си прави илюзии че трудещите се са безсилни срещу експоатацията на труда им!

Нека на днешния ден никога повече не се говори за задължителен политически ангажимент!Нека единствено чрез създаваните условията от страна на партиите да се обуславят политическите ни прастрастия!

Да живее профсъюз "Борба"!

Да живее първи май!

Да живее труда и солидарността между трудещите се!

 

София,25.04.2013 г.
 



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: komunisticheski
Категория: Политика
Прочетен: 680105
Постинги: 157
Коментари: 266
Гласове: 347
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930