Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2018 07:02 - Китайците минават на „Кирилица“ до 2025г.
Автор: koshava Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1568 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Фотография – Павел Петков

Всички китайци ще трябва да се научат да пишат на кирилица до 2025г. Това решение е взето на най-високо равнище от управляващата Китайска комунистическа партия. Решението е продиктувано от необходимостта да се облекчат контактите между Китай и останалия свят. След мащабно проучване поръчано от китайските управници, станало ясно, че основната пречка за по-бързото навлизане на китайски стоки, услуги и граждани сред останалия свят е китайската азбука. Китайските йероглифи са трудно разбираеми и направо непонятни за останалата част от света, а и самите китайци отделят неимоверно много време за изучаването им.

Според анализаторите провели изследването, ако Китай приеме, коя да е друга от основните азбуки разпространени в света, това би улеснило неимоверно обмяната на мисли,идеи, стоки и услуги във всяка една сфера. Това би ускорило и разпространението на китайската култура и ценности сред останалия свят. На проведеното заседание на държавния елит, сред кратко но бурно обсъждане е взето политическото решение, новата Китайска азбука да бъде кирилицата. Основните критерии натежали в полза на това решение са два:

1.Политически – идеологически народите използващи кирилицата са по-близки до Китай и неговата държавна система, най-вече Русия.

2.Практически – кирилицата предлага по-добър набор от букви, чрез които могат да бъдат изписани специфични звуци от китайския език.

Като окончателен вариант е избрана българската съвременна азбука, като най-добре отговаряща на изискванията на Китайския народ. Във връзка с приетото решение представители на Китайското правителство са се свързали с българското министерство на образованието, за да уточнят как би било възможно да се изпратят в България един милион китайски учители, които да бъдат обучени в ползването на кирилицата или България да изпрати един милион българи които да обучават в новата писменост китайския народ. Засега все още не е ясен какъв отговор са дали от страна на българското правителство.

Според вътрешен източник, проблемът е отнесен до най-високо ниво и премиерът е заявил, че е готов да посрещне един милион китайци, но ще трябва да се наложи да изчакат да построи метрото и да завърши магистралите, за да могат да се предвижват безпрепятствено. Според него това е един рядък шанс и голямо признание за българската култура и образование. Лидерът на „Атака“, Волен Сидеров се разграничи, като заяви, че според него това е един потресаващ опит българската култура и история да бъдат присвоени от Китайците, което ако бъдело допуснато, щяло да ни превърне в една от многобройните китайски провинции, а българите в роби в китайските заводи. Негативна реакция дойде и от дясното пространство, лидерът на ДСБ Иван Костов, подкрепен от подскачащия край него Мартин Димитров, заяви, че това е един нагъл комунистически заговор срещу проевропейската ориентация на България и призова за незабавното приемане от българският народ на латиницата, което веднъж за винаги да покаже твърдата про-европейска ориентация на целокупния български народ.

От ДПС изказаха опасения, че едно такова действие би наложило излъчването по българската телевизия на новини на китайски език, което евентуално би снело от ефир новините на турски, поради относителната малобройност на говорещите турски спрямо новопристигналите китайци.

Левицата прие възторжено отправеното предложение, според тях това е един огромен шанс България да се издигне икономически до нивото на Китай, като поиска в замяна на обучението китайския бизнес да инвестира в България. Според Станишев достатъчно е в нашата страна да бъдат построени две китайски фабрики за да се реши окончателно проблемът с безработицата.

https://neverojatno.wordpress.com/2011/05/17/china-2/



Гласувай:
1



1. vaquero - koshava,
29.01.2018 11:23
Трудно ще им бъде, но няма лошо да имат две азбуки.
цитирай
2. vojvodata - казахстан минава на латиница, ч...
29.01.2018 17:34
казахстан минава на латиница, чакай китайците да земат кирилицата
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1751630
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930