Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2013 17:43 - Акцията при Жабокрек
Автор: komunisticheski Категория: История   
Прочетен: 4705 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 24.08.2013 17:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Всяка година хиляди антифашисти от цялата страна се стичат на ежегодния антифашистки събор в местността Жабокрек в Рила планина, за да отбележат акцията на Рило-Пиринския партизански отряд. 

Жабокрекската акция е най-голямата в историята на партизанското движение в България. Отрядът под ръководството на Васил Демиревски – Жельо ликвидира 27 хитлеристи – част от окупаторските войски.
image

Тя се провежда на 24 август 1944 година като е насочена едновременно срещу няколко обекта на правителствените сили разположени по протежение на 20 километра по долината на река Рилска. В почивната станция на Кочериново се помещава група войници от разузнавателните части на Вермахта, която печата фалшиви банкноти от валутите на балканските страни. В село Пастра и местността Пчелина край Рилския манастир се намират съответно жандармерийски взвод и българска армейска част. Партизаните обезоръжават жандармеристите и българските войници безшумно и без жертви, след което се насочват към почивната станция, където са разположени хитлеристките войници. В завързалото се сражение частта на Вермахта е избита, а почивната станция – подпалена. Партизаните дават двама леко ранени. Разбити са работилници и складове на Вермахта в местността. Овладяна е и сградата на българо-германското дружество „Гранитоид“. Антифашистите взимат големи количества оръжие, боеприпаси, дрехи, обувки и храна за 350 души, колкото наброява Рило-Пиринския отряд.
В своя дневник на 25 август регентът на малолетния цар Симеон ген.Михов пише: „С тревога от успехите на рилските партизани търсех другите двама регенти.”

image

източник: ЧЕРВЕНО ДЕЙСТВИЕ

Песен за рилските партизани:




Гласувай:
4


Вълнообразно


1. germantiger - ...
24.08.2013 17:52
А пропо комунистическите убийци избиват РАНЕНИ И НЕВЪОРЪЖЕНИ ГЕРМАНСКИ ВОЙНИЦИ, атакуват и автобус в който изнасилват (като престъпници) дъщерята на германски хирдоинженер помогнал за ВиК системите на много планински български села.
цитирай
2. komunisticheski - Очаквано, дежурните болни хитл...
24.08.2013 22:04
Очаквано, дежурните болни хитлеристки фантазии, когато стане дума за Жабокрек. Смесица от стаени психопатични желания и низкопоклонничество към тогавашния еквивалент на шефа на някое от сегашните ЕРП-та или ВиК концесионери.

А защо не са убили българските войници и жандармеристи, които първо са били въоръжени, после разоръжени от партизаните, а са убили немските хитлеристи фалшификатори?

Никой не е отишъл специално да търси беззащитни млади момчета, за да ги убива. Било е обратното, партизаните са били преследвани. Отрядът е бил бомбардиран по въздуха. Срещу тях действия по земя е водила жандармерията, включени са били и немски групи, разквартирувани около Рилския манастир и целта е отрядът да бъде унищожен. Една от партизанките – Рилка Янева – младо момиче, е ранена много лошо с бум-бум куршум, който почти е отнесъл крака й. Имала е дупка на крака. На нея й помага друго 16-годишно момиче – Вики Коен. То буквално я е влачило нагоре. Всички са бягали, а Рилка е лежала и се молила на всеки, който тичал покрай нея, да я застрелят, за да не се гаврят после с нея, като я хванат. Опасността не е била просто директно да те застрелят, “беззащитните момчета” са ги изнасилвали, режели са им части от тялото и какво ли не.
цитирай
3. germantiger - БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ДОПУСКАШ КОМЕНТАРИТЕ МИ - потресен съм от този демократизъм, без ирония!
25.08.2013 00:59
В грешка си, писал съм го на кухел, явно и за теб е добре да прочетеш:

СВЕТА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ СИЛА, ПАРИ И УМ СТОЯЩ ЗАД ТЯХ
ЧОВЕК ОТ СТРАХОВЕ, ПОТРЕБНОСТИ И СТРАСТИ, ПОРОЦИ И ЕВЕНТУАЛНО ИДЕАЛИ
ДРУГОТО Е БОШ ЛАФ

Иначе казано не съм нито хитлерист, виж ти комунист явно си?!

...

Защо не са убили българите питаш (мен ?!), питай убийците и престъпниците, не мен!

А пропо защо ще убиват българи, предизвиквайки омраза от други българи, по-лесно е да застрелят ранени чужденци.

Впрочем като питаш за убийството, да питам аз за изнасилването?!

...

Иначе за безпогрешността дума не си писал - толкова ли ви е трудно да признаете, че нещо не знаете, то ненаучени умираме ;)
цитирай
4. zaw12929 - А пропо комунистическите убийци ...
27.08.2013 19:45
germantiger написа:
А пропо комунистическите убийци избиват РАНЕНИ И НЕВЪОРЪЖЕНИ ГЕРМАНСКИ ВОЙНИЦИ, атакуват и автобус в който изнасилват (като престъпници) дъщерята на германски хирдоинженер помогнал за ВиК системите на много планински български села.


А КАКВО ТЪРСЯТ ГЕРМАНЦИТЕ ЧАК ПРЕД МОСКВА??
ДА ОСТАВИМ ТАЗИ СТРАНИЦА ЗАТВОРЕНА И ДА ПОТЪРСИМ НАЧАЛО НА ЕДИНЕНИЕ, ЗА ДА ЖИИВЕЕМ В НОВ СВЯТ- ДЕМОКРАЦИЯ
цитирай
5. bojil - Нападайки Москва, Хитлер не е на...
15.09.2013 20:16
Нападайки Москва,Хитлер не е нападнал България а главореза Сталин и неговата мародерска система. За това ли точно трябва да му се сърдим? Той всъщност е бил достал плах и неориентиран,поддавал се е лесно на внушения и т.н.,затова не е забелязал,че обикновените хора в СССР го посрещат като освободител и се надяват на него! Той обаче ги е изиграл- не е подкрепил надеждите им а ги е съсипал,с което е превърнал и най-големите си приятели във врагове! Ето грешките му: или не е трябвало да напада "камарад" Сталин,който до този момент е бил най-големия и най-верния му приятел,или е трябвало да отдаде дължимото на поробения от злобните комунисти народ на Русия! Не го оправдавам разбира се- той е сгрешил и то многократно,но престъпленията му не са по-големи от онези на несвестния параноик Сталин! Затова народът го е казал (със сталиновите камъни- по сталиновата глава):

-Има Сталин- има проблем!
Няма Сталин- няма проблем!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: komunisticheski
Категория: Политика
Прочетен: 680382
Постинги: 157
Коментари: 266
Гласове: 347
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930